Дали ја знаете разликата помеѓу внатрешен хексагонален и надворешен хексагонален шраф?

Во секојдневниот живот, ќе откриеме дека шестоаголните завртки се поделени на внатрешни хексагонални завртки и надворешни шестоаголни завртки. Некои потрошувачи имаат малку знаење за разликата помеѓу внатрешните шестоаголни завртки и надворешните шестоаголни завртки. Подолу, ајде да ги погледнеме разликите помеѓу внатрешните шестоаголни завртки и надворешните шестоаголни завртки за ваша референца.

Завртките на внатрешните шестоаголни завртки се поделени на внатрешни и внатрешни шестоаголни завртки според различните форми на главите на завртките и не се поврзани со материјалот на завртките или со носивоста на завртките.
Надворешниот раб на главата на завртката на внатрешната шестоаголна завртка е кружен, со конкавна хексагонална форма во средината. Надворешната хексагонална завртка е тип на шестоаголна завртка што вообичаено ја гледаме со шестоаголни рабови на главата на завртката.

Разликата помеѓу внатрешните шестоаголни завртки и надворешните шестоаголни завртки:

надворешен хексагонален

Внатрешните хексагонални завртки најчесто се користат во машините. Тие главно лесно се прицврстуваат, расклопуваат и не се лизгаат лесно. Хексадецимален клуч е генерално заоблен заоблен владетел од 90 °. Заоблениот крај е долг додека кратката страна е кратка. Кога ја користите кратката страна за навртување, долгата страна може да заштеди многу сила и подобро да ги затегне завртките. Долгиот крај е дополнително поделен на тркалезна глава (шестоаголен цилиндар сличен на сфера) и рамна глава. Тркалезната глава може лесно да се навалува за расклопување и монтажа во одредени области кои не се погодни за клучување.

Трошоците за производство на надворешен хексагонален шраф е многу помал од оној на внатрешен хексагонален шраф. Нејзиниот горен крај и главата на завртката (каде што клучот е подложен на сила) се потенки од внатрешната шестоаголна завртка, а на некои места внатрешната шестоаголна завртка не може да се замени. Покрај тоа, машините со ниска цена, низок интензитет на моќност и ниски барања за прецизност користат многу помалку внатрешни шестоаголни завртки од надворешните шестоаголни завртки.

Ако сакате да дознаете повеќе за сврзувачки елементи и производи, ве молиме обрнете внимание и контактирајте со нас.


Време на објавување: 26 јуни 2023 година